Bocskai Vida Lillával és Bocskai Balázzsal beszélgettünk a koronavírus utáni újjáéledéssel kapcsolatban. A BazsaLicom új utakra lép és letelepszik Balatonfüreden, hogy egy friss kihívásban is helyt álljon.

A koronavírus (COVID-19) okozta pandémia közepette szétnéztünk a hazai Food Truck érában, és megkérdeztük Őket, hogy miként is látják a helyzetüket ebben a nehézkes időszakban. Feltettük számukra a legfontosabb kérdéseinket, hogy meséljenek arról, hogyan élték túl a most kialakult válságot és miként próbálnak meg helytállni egy megváltozott világban.

A vendéglátóipar szektorát komolyan érintette a koronavírus okozta pandémia. A modern gazdaságunk az eddigi legnagyobb válsága elé néz, amely a turizmuson kívül a vendéglátást érinti a legsúlyosabban. A hazai Food Truck-ok eddig is folyamatosan kockáztattak, a most kialakult helyzet pedig a legtöbb vállalkozást végképp a lét peremére sodorta. Azok a vállalkozások, amelyek vállalták ezt az életmódot, folyamatosan küzdenek, hogy gazdasági alapon is talpon maradjanak. Magyarországon még mindig a legfontosabb hajtóerő a vásárlás területén az ár, amely viszont nem alkalmazkodik annak a valós értékéhez. A koronavírus kialakult pandémia még jobban kiemelte azt a problémát, hogy ezek a vállalkozások gyakorlatilag csak a fennmaradáshoz szükséges bevételt képesek megtermelni, arra már nem marad tartalékuk, hogy fejlesszenek, vagy túléljenek egy – egy válságot.

Sok Food Truck vállalkozás a koronavírus okozta válságban arra kényszerült, hogy átgondolja és értékelje az eddig kialakított stratégiáját. A BazsaLicom egy valódi családi vállalkozás, tele pozitív energiákkal. Lilla és Bazsi személyisége mindig okot ad az optimizmusra. Elszántságuk és kitartásuk példaértékű, és bár azt mondták, hogy elfogadták és elengedték ezt az évet, mégis tudtak váltani és új utakra helyezni a Food Truck jövőjét. Számukra a Balaton északi partjának fővárosa jelenti azt a helyet, ahol sikerre szeretnék vinni azokat az új elképzeléseket, amelyeket már rég célul tűztek ki, de eddig még nem volt lehetőségük megvalósítani. A BazsaLicom nem csak egy Food Truck, maga egy megvalósult életút, amely Debrecenből indult el, sok állomást érintve teljesült be. Lilla és Balázs férj és feleség, akik hasonló területről érkeztek a guruló cirkusz világába. Balázs séf, aki számos hazai étteremben dolgozott Debrecenben és Budapesten is. Lilla turisztika – vendéglátás szakon végzett, ezen a területen is helyezkedett el.

Bocskai Balázs

A vállalkozás fontos része az, amit Olaszországból hazahoztak, ahol 2014 és 2017 között dolgoztak. Nagyon várjuk már, hogy mi is kóstolhassuk azt, amit a bisztróban készítenek, de biztosak vagyunk, hogy ez a hely is hamar a vendégek kedvence lesz. De meséljenek Ők, hogy hogyan és miként hatott rájuk a vírus és a válság.

Balázs és Lilla

Ha jól tudom, Ti még idén dolgoztatok. Hogyan viseltétek a koronavírus miatt kialakult helyzetet?

Igen, már januárban és februárban is dolgoztunk több rendezvényen, a Balatonnál és Debrecenben. Eleinte bíztunk abban, hogy nem fajul idáig Európában a vírushelyzet. Mikor láttuk Olaszországot, már éreztük, hogy minket sem fog elkerülni. Nehezen, de elfogadtuk, hogy minden tervünket felülírta az élet.

2019 – hez képest egy hatalmas fordulat következett be. A tavalyi évet sikeresnek tekinthetjük, hiszen azt gondolom, hogy elég ismertté vált a BazsaLicom Food Truck. Hogyan értékelitek a tavalyi évet?

Valóban sikeres volt a tavalyi évünk. Rengeteget dolgoztunk, nem csak fesztiválokon, hanem esküvőkön is, amiket mi igazán kedvelünk. Szeptemberben, a főszezon végén pedig elhoztuk a Nosalty szakmai díját (Legjobb mangalicás street food) a Kincsem Parkban. Így visszaigazolást nyertünk ismét, hogy jó úton járunk.

Sokan azt gondolhatják, hogy a Food Truck egy romantikus életmód, de azonban ez komoly elhivatottságot és kitartást kíván meg. Mi volt az, ami arra ösztönzött benneteket, hogy ezt a küldetést válasszátok?


Már régóta szerettünk volna közös vállalkozást indítani. Egy étteremhez még „kicsinek” éreztük magunkat, így egyelőre másban gondolkodtunk. Láttuk a Séf című filmet, és bár akkor még nem tudtuk, de tudat alatt biztos hatással volt ránk, amikor eszünkbe jutott a Food Truck ötlete.

Valóban nem könnyű, hiszen minden hétvégén máshol kell megnyitni, ami alapvetően nagyon izgalmasan hangzik, de egy kisgyermekkel egészen más, mint ha csak magunk lennénk.

Milyen változásokat hozott Nektek idén a koronavírus? Mit gondolsz egy olyan vendéglátási formában, amely nagy részben a nyári és tavaszi szezonra épít? Mekkora veszteségeket hoz magával ez a krízis? Van esély a túlélésre?

Gyakorlatilag nekünk is a munkánk szűnt meg ebben a szezonban. Nagyon erős évre készültünk, januárban már egészen augusztus végéig betelt a naptárunk, ráadásul végre sikerült lokálisabb rendezvényekre bekerülni a Balaton körül.

A veszteség hatalmas a vendéglátásban, főleg ha valaki nincs berendezkedve a kiszállításra (pl. Mi). A túlélés abszolút a kreativitáson és a kitartáson múlik, szerencsére ebből bőven jutott nekünk.

Azt tudom, hogy számotokra nagyon sokat jelent Olaszország. Elég sokat jártok vissza. Hogyan éltétek meg azt, ami ott történt?

Megrendítő volt olvasni a híreket Olaszországgal kapcsolatban. Ráadásul a gócpont Lombardián belül Bergamo volt, ahol mi éltünk, így elég személyesen érintett minket.

Végig azon gondolkodtunk, hogy vajon ez vagy az az ismerősünk, illetve családjaik hogy vannak. Nagyon nehéz volt látni ilyen életteli, szerethető embereket, várost és országot ebben az elképesztő helyzetben.

Milyen opciókkal számoltok idén? Van tervetek?

Már tudjuk, hogy augusztus 15. előtt gyakorlatilag nem lehetséges nagyobb rendezvényt szervezni, így addig nem nagyon tudunk Food Truckkal tervezni.

Az augusztus 15. utánra halasztott rendezvények szerencsére alakulóban vannak. Bízzunk, benne, hogy az ősz kárpótol majd minket valamilyen szinten.

És úgy néz ki hamarosan megnyílhat Balatonfüreden a BazsaLicom Bisztró is. Szuper helyet találtunk a városba, amely illeszkedik az elképzeléseinkhez. Zöld spaletta, sárga fal a balatonfüredi Blaha utcában. Pontos dátumot még ne kérdezzetek.

Mit gondolsz, hogyan alakul majd a jövő a Food Truck csapatok számára a krízis után? Milyen új lehetőségeket látsz ebben a piacban?

Szerintem sokan átértékelik a Food Truck-jaik helyzetét. Aki tud, az kiszállít, de a legtöbb helyen erre nincs lehetőség, vagy nem éri meg. A catering talán hamarabb beindul, mint a fesztiválozás, itt van lehetősége fejlődnie a szektornak.

A Food Truck mindig is arról szólt, hogy egy nyitottabb vendéglátással sokkal közelebbi kapcsolatba kerültetek a vendégekkel. Az újonnan kialakult helyzet miatt azonban egy újfajta kihívással kell szembesülni. Szerinted a társadalmi elkülönülés és a távolságtartás milyen hatással lesz rátok és a fesztiválokra?

Pont emiatt, a fesztiválozás nehezen fog beindulni szerintünk, nem hisszük, hogy ugyanaz a tömeg fog minket várni, mint eddig.

Viszont, ha a vészhelyzet megszűnik, esetleg jön az oltás, a távolságtartás szintje csökkenhet, már most látjuk, hogy az emberek alig várják, hogy kimozduljanak, társaságban legyenek.

Tavaly épp arról beszélgettünk, hogy most egyre jobban a Balatonra és kiemelten a cateringre szeretnétek fókuszálni. Változott valami?

Ebben az évben továbbra is kitartunk ezek mellett a tervek mellett, hiszen fürediek vagyunk. És már biztos, hogy ott nyitjuk meg a bisztrónkat.

Catering szempontjából az esküvők azok, amik dominálnak nálunk, reméljük, ez a jövőben is így marad a food truck számára.

Milyen fejlődésen mentetek át az elmúlt években? Milyen változásokat terveztetek a jövőt tekintve?

Egyre jobban értjük a fogyasztóink igényeit, és azt, hogyan érhetjük el őket. Emellett megértettük, hogy ez az életforma számunkra hosszú távon nem élhető.

Ez a passzív időszak pedig megerősített minket abban, hogy változtatnunk kell, és most van is időnk arra, hogy átgondoljuk, milyen irányba.

Az utóbbi két hónapban hetente terveztük újra a jövőnket. Mondanám, hogy most biztosak vagyunk abban, hogyan fogjuk folytatni, de ki tudja, mi lesz holnap. Most, amikor semmi nem történik velünk, még bármi megtörténhet.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.