A világturné után Budapestre visszatérő Black Food Festival március 21-i eseményét is el kellett halasztani a COVID-19 miatt, a szervezők azonban töretlen lelkesedéssel vágnak bele az újraindításba.

Boros Reginával a rendezvény alapítójával beszélgettünk, hogy milyen módosításokra kényszerültek a koronavírus miatt, illetve, hogy hogyan használták ki a kényszerű szabadságot és ez milyen pozitív változásokat jelent az esemény kapcsán.

Boros Reginával, az egyre sikeresebb nemzetközi rendezvény megálmodójával beszélgettünk – amely világhódító útja után most visszatér Budapestre – arról, hogyan alakította át a szervezési munkákat a vírus okozta karantén, hiszen már finisben volt az esemény, mikor a világjárvány mindenkit megállásra kényszerített. Több hónapos toporgás után, ismét lehetőség van arra, hogy a fekete ételek rajongói a magyar fővárosban találkozhassanak a nem mindennapi fogásokkal, termékekkel, és tobzódjanak a sötét minden árnyalatában az ország első Black Food Fesztiválján az Off Kultúrszövőgyárban.

A fekete egy igen gyakori, de rendkívüli szín. Extrém jellege az ételek terén még meghatározóbbá válik mostanában, a szakácsok is egyre gyakrabban használják az ételeikben. A social mediában is egyre népszerűbbek ezek a különleges alapanyagok, ezért nagyon jó platformot teremtenek a fekete színű ételek a kísérletezéshez. A Black Food Festival két év alatt tíz országba juttatta el az extrém ételek kedvelőinek a fekete fogásokat, és különböző termékeket és vált a különlegességeket keresők egyik kedvencévé. Azonban ez az esemény jóval többről szól, mint a figyelem felkeltés. Ez is, mint sok más rendezvény, egy egyszerű ötletből indult ki 2016-ban,  majd 2018-ban az első Budapesti helyszín után világ körüli útra indultak. Az esemény népszerűsítette a dark, a fekete színű ételek kultúráját többek között New Yorkban, Helsinkiben, Tel Avivban, Berlinben és Londonban, valamint Nairobiban is. Egyre több lehetőség van ebben az irányban, amelyhez egyre több partner is kapcsolódik, így
hódítja meg a fekete szín a kulináris világot és válnak egyre népszerűbbé a fekete fogások.

A budapesti rendezvény teret nyújt majd az ország legkreatívabb séfjeinek, éttermeinek, cukrászainak és más vállalkozó kedvű gasztro szakembereinek, hogy bemutassák egyedi fejlesztésű, sötét vagy fekete színű termékeiket és ételeiket. Az eseményt bár megállásra kényszerítette a vírus, de azt gondolom még erősebben tér majd vissza augusztus 29-én oda, ahonnan világhódító útjára indult!

Már finisben volt a budapesti Black Food fesztivál, mikor egyik pillanatról a másikra megérkezett a COVID – 19 világjárvány és le kellett mindent állítani. Mi történt azóta?

Az egész fesztivál egy elképesztő fellendülő szakaszban volt, nemcsak itthon, de külföldön is 5 franchise volt és van folyamatban, szóval nekünk ez nagyon rosszkor jött.

De szinten tartottuk magunkat, csináltunk webshopot, ahol elérhetővé tettük több kiállítónk fekete termékét is, és segítettük a már regisztrált kiállítóinkat, ahogy tudtuk, akik aktívak maradtak, azokat pluszban támogattuk kommunikációval.

Idén már biztosan visszatér Budapestre a Black Food Fesztivál. Már tudtok pontos részleteket és időpontot, hogy mikor élvezhetik újra ezt az eseményt a fekete ételek és különlegességek rajongói?


Augusztus 29-én szombaton lesz megtartva a fesztiválunk töretlen lelkesedéssel, sőt, amit lehet még hozzáteszünk addig.

Helyszínünk ugyanaz lesz (OFF Kulturszövőgyár, 1045 Budapest, Berni u. 1.).

A kezdést előrébb hoztuk délelőtt 11 órára, és egészen este 9-ig tart majd.

Dolgoztok már az új programterven? A kiállítók alkalmazkodnak az új időponthoz? Voltak olyanok, akik idén nem tudnak esetleg részt venni az eseményen?

Eddig úgy néz ki, minden eddig kihirdetett kiállítónk marad, de még most indítjuk csak el az egyeztetést mindenkivel. A program csak annyiban változik, hogy korábban fogunk kezdeni.

Az elmúlt pár hónapban találtatok új kiállítókat, akik megjelennek majd a Budapesti rendezvényen?

A szervezéssel mi alapvetően leálltunk az elmúlt időszakban, most indítjuk újra, de meglepetésünkre többen is jelentkeztek új kiállítónak, tehát lesznek még újdonságok.

Továbbra is a fekete ételek állnak a középpontban, de milyen más programokkal várjátok az érdeklődőket?

Úgy néz ki, hogy csatlakozik hozzánk egy művész csapat is UV-fényreagens ételinstallációját is bemutatjuk, és lesz egész komoly felhozatal tervezők fekete kollekcióiból.
A zenei alapot továbbra is a rendezvény állandó DJ-je Nagy György Infragandhi biztosítja majd.

Ha jól tudom az eseményen megrendezitek a Fekete ételek versenyét. Erről mit tudhatunk?

Igen, egy kiváló szakemberekből álló szakmai zsűri fogja elbírálni az italokat és az ételeket, és kiválasztja az év fekete ételét és italát.
Az étel zsűri tagjai a márciusi terv szerint Harmath Csaba, Kiss Mariann, Falko Siecke, Gianni Annoni lesznek várhatóan, az ital zsűri tagjai: Vágvölgyi B. András, Gulyás Csaba, Szittnyai Zalán, Popovits Dávid lesznek.
De ez még változhat az elkövetkezendő két hónapban.

A márciusi stop után milyenek voltak a vendégek visszajelzései? Sokan igényelték vissza a jegyeik árát? Vagy sikerült más megoldást találni?

Szerencsére nagyon minimális jegyvisszatérítési igény volt, úgy éreztem, hogy mindenkit sokkolt gyakorlatilag a helyzet, de a programokról nem akartak lemondani az emberek. Összesen talán 10 jegy árát kérték vissza.

A hazai rendezvénypiacot megrázta koronavírus okozta válság. Szerinted mikorra állhat vissza normális állapotába ez a szegmens? Idén milyenek lesznek a rendezvények fogadtatásai?

Szerintem két szélsőség van, aki már nagyon menne szórakozni és ki van éhezve a programokra, a másik pedig, aki nem szívesen mozdul ki egy darabig. Ennek arányát nem tudom megítélni. A belvárosban élek, ott közvetlenül azt látom, hogy a nem csak turistákra szakosodott vendéglátóhelyek azonnal megteltek. Nyilván érezhető, hogy nincsenek külföldi turisták, de azért sokan vannak az utcákon és az éttermekben.
Talán van egy középút viselkedési forma is, aki már menne és megy is eseményekre, de azért óvatos, és értékeli, ha odafigyelnek a szolgáltatók az új szabályokra.
Tehát én semmiképpen sem szeretnék úgy tenni – ahogy egyébként sokan – mintha mi sem történt volna. Tiszteletben tartjuk vendégeink feltételezhető igényeit, egyébként én is azok közé tartozom, akik igénylik a plusz kéz fertőtlenítőt, és ahol kell, betartom szívesen a maszk viselési szabályokat, nem lázadozom ellene.
Az emberek az elmúlt hónapokban egy teljesen új helyzetet tapasztaltak meg és kialakult egyfajta félsz bennünk.

Szerinted miben fog megváltozni a fesztiválok és rendezvények társadalmi megítélése?

A járvány tanulsága nem az elsősorban, hogy minden eddigi tevékenységünket függesszük fel, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk, hanem az, hogy vonjuk le a tanulságokat magunkra nézve, amin úgy érezzük, hogy kell változtatnunk, azon változtassunk, alapvetően pedig alkalmazkodjunk a körülményekhez.

Aki eddig járt fesztiválra vagy tömegrendezvényre, szerintem ezután is fog. Aki pedig nem szereti, ha sok ember gyűlik össze egy helyen, az eddig se járt ilyen helyekre, és ezután sem fog.
Én azt a szemléletet képviselem és örülnék, ha minél többen így gondolkodnának, hogy hagyjuk szórakozni azokat, akik szeretnének. Ha otthon szeretne valaki maradni, mert úgy érzi magát biztonságban, akkor maradjon.
Röviden: ez a félelem el fog tűnni, már most eltűnőben van, vannak (egész sokan), akikben nem is volt egy percig sem.

Várható a visszaesés a külföldi vendégeket tekintve?


A mi fesztiválunk általában a helyi közönségnek szól, tehát itthon is elsősorban magyar vendégeink voltak, ez nem egy kifejezetten turisztikai fesztivál.

Bár az első budapesti fesztiválunkon meglepően sok külföldi is volt, viszont ők jelentős részben itt élnek, tehát expatok, érzésre szerintem 5% alatti azoknak az aránya, akik épp turistaként voltak itt és úgy jöttek el.

Hogyan alkalmazkodtok az új higiéniai előírásokhoz? A gasztronómiai rendezvényeknél ez még fontosabb kérdés lett.

Mivel a Black Food Festivalt jelenleg franchise-ként is értékesítjük, számunkra nagyon fontos, hogy ebben minőségi standardeket állítsunk fel és a lehető legmagasabb színvonalon betartsuk a szabályokat.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kiállítói standok megfelelő távolságban lesznek elhelyezve egymástól, a rendezvény egy részét kivisszük a szabad térre, a helyszínünk előtti udvarra, ahol jó nagy tér áll rendelkezésre, ha esetleg esik az eső, akkor sátrakat is felállítunk, ennek a fesztiválnak egyébként jól áll a rossz idő is. 

Több európai és nemzetközi rendezvényetek is van. Idén hol találkozhatunk még Black Food fesztivállal?

Észtországban, Tallinnban biztosan megtartják a fesztiválunkat, várhatóan novemberben. Lett volna egy Vilniusban és Rigában is, úgy tudom a vilniusi csak jövőre lesz megtartva.

Most június 29-én lett volna az USA-ban, Atlantában a fesztiválunk vegán változata, amelyet én szerveztem közvetlenül, rengeteg jegyet eladtunk rá még januárban, ezt most egy évvel elhalasztottuk.

Van egy megállapodásunk egy belorusz csapattal, tehát Minszkben is lesz egy fesztivál, de nincs még információm arról, hogy idén megtartják-e, ott hamar bejön a hideg, a kültéri szervezés lehetőségei korlátozottak.
A megállapodás küszöbén voltunk Japánnal, reméljük nemsokára ott is tarthatunk fesztivált.

Mit gondolsz a koronavírus járvány miatt más lesz ez az idei rendezvény, mintha ez nem történt volna meg?

Gyakorlatilag semmilyen tapasztalat nincs az ilyen helyzetekre nézve, de egyelőre úgy tűnik, hogy helyreáll a rend. Azonban azt nem tudjuk, hogy hosszú távon hogyan hat ez az emberekre, illetve arra, hogy mennyire mernek közösségbe menni.

Mit gondolsz lesz visszaesés az érdeklődés terén?

A mi közönségünk bátor és nyitott, a fekete ételek nem a konvenciókról szólnak, hanem pont arról, hogy bátran nyiss az ismeretlen felé, a félelmet, az előítéleteket küzdd le.

Ez nem azt jelenti, hogy óvatlanok lennének, vagy nem tartanák be a szabályokat és az új helyzetet ne vennék figyelembe, de szerintem nem félnek. Szóval mi reménykedünk, hogy a mi közönségünk továbbra is a progresszív, haladó és minden helyzetben inkább aktív, mint passzív szemléletet képviseli.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.