A Gasztroworld-del mindig is az volt az egyik célunk, hogy az ételeken keresztül mutassuk be a mögöttük álló embereket, séfeket, arcokat, történeteket. Új sorozatunkban szeretnék helyt adni azoknak a magyar séfeknek, akik szerintünk a legjobbak a szakmájukban, és sokat tesznek azért, hogy a magyar gasztronómia halad és fejlődik.

Az első évad, első részében Kun Pétert, a Hosszú Tányér kiemelkedő séfjének munkásságát szeretnénk bemutatni. Volt szerencsénk végig követni Peti pályafutását, és azt kell mondanunk, hogy szerintünk, a magyar vidéki kulináris élet egyik legdinamikusabban fejlődő egyéniségét tisztelhetjük benne.

Rizibizi

A Hosszú Tányér nem csak egy új étterem, hanem egy kiteljesedés, egy küldetés, amely mögött egy séf küzdelmes élete áll, ami a kitartásról, a folyamatos fejlődésről és az elköteleződésről szól. Valamint a tulajdonosok új szemlélete, amiben a haladás és a teljessé válásra törekvés mutatkozik meg, ez pedig célként szolgálhatja a vidéki régiók vendéglátásának a fejlődését.

Tatár beefsteak, gomba, alga

Koncepciójuk nagy lehetőségeket rejthet magában és segítheti az olyan térség fellendülését, amelyek ki voltak éhezve az új és minőségi ötletekre a gasztronómia élvonalában. Nem kérdés, hogy szükség van azokra az elképzelésekre, amik új lehetőséget teremtenek arra, hogy a magyar konyha visszatérjen a régi ragyogásába, és eszközt adhatnak a magyar séfek kezébe, hogy a hagyományokon keresztül újraalkossák a megszokott és közkedvelt fogásokat.

Süllő, mák, spárga, vaj, kapor

Mindig is úgy gondoltam, hogy egy nemzet konyhája sem maradhatna fent, ha nem volnának olyan alkotó személyiségek, aki képesek túllépni a megszokott konvenciókon és készségeik révén meg tudják határozni egy régió, egy ország kulináris jövőképét, a múltból merítkezve.

Variációk steak-re: Füstölt bélszín, hideg naspolyaleves – 24k steak, bodza

Szükségünk van az olyan gondolkodókra, akik a műveiken keresztül meghatározzák egy adott csoport elképzeléseit arról, hogy merre is kellene tartania egy adott témában. Peti sorsa és küldetése szerintem az, hogy reformálja az elképzelésein keresztül a magyar gasztronómiát. Tisztelettel nyúl a hagyományokhoz, miközben tudja, hogy csak előre lehet tekinteni, az innováció pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy haladjunk, fejlődjünk.

Varázslat: Őz, dió, kucsmagomba, mangó, bridor – Tatár beefsteak

Ezek az elképzelések pedig a Hosszú Tányérba értek a csúcsra, ahol a vidéki vendéglátásnak egy olyan új tendenciája kezd kialakulni, amely irányt mutat és reményt ad. Hosszúhetény egy hagyományőrző és teremtő település, és ez a hozzáállás valósul meg az étteremben is.

Füstölt hagymaleves

Peti itt tényleg kiteljesedhet és arra koncentrálhat, amiben tényleg jó, hogy valami újat, valami szokatlant hozzon létre. Itt pedig minden adott, hiszen a hely, a település szellemisége is hozzájárul ahhoz, hogy itt valami egyedi születhessen.

Cukorborsó főzelék, rántott csirke, medvehagyma virág saláta
Libacomb, fehér csokoládé, kadarka jus, lila káposzta
Variációk halra
Variációk desszertre: Sajttorta, karamell, virágpor – Málna ganázs jégkrém (Jakabfi Dávid & Kun Péter)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.