Új sorozatunkban szeretnénk minden hónapban középpontba állítani egy – egy olyan szakembert, aki kimagaslóan teljesít a magyar gasztronómián belül. Célunk, hogy egy – egy hónap során bemutassuk azokat, akik valamiért közel állnak hozzánk, és már le tették a névjegyüket a hazai kulináris színtéren.

Szeptemberben Tóth Pált, a Kővirág fiatal és tehetséges séfjét mutatjuk be, aki komolyan meghatározza a hazai gasztronómiát letisztult, egyedi és már – már extrém hangulatú tányérjaival.

Pali dinamizmusa nem csak az ételekben, de abban az egyedi kifejező képességben is megmutatkozik, ahogy az alapanyagokhoz áll. Azt gondoljuk, hogy ez a sajátos látásmód hozzá fog járulni ahhoz, hogy pár éven belül a vidéki vendéglátás utoléri az európai színtéren megszokott minőséget.

Vagányság és harmónia, hagyománytisztelet és kifinomult minőség a legapróbb részletekig. Talán így jellemezhető leginkább a munkássága, aki minden tekintetben innovatív, sokszor formabontó, mégis a letisztult ízek iránt fogékony séf. Közel egy éve vezeti a Káli-medence egyik kiemelkedő éttermének a Kővirágnak a konyháját, amely időszak során felfedezte a benne rejlő tehetséget.

Vörös káposzta zselé / Amouse Bouche

Ételei, ahogy az élete is egyfajta kiteljesedésről beszélnek, arról, hogyan lett a lázadó kamaszból, elszánt, tudatos, alázatos séf. Pali Ceglédről indulva talált rá hivatására, amelyben ma teljes mértékben ki tud teljesedni. Bár megváltozott, mégis rebelis énje minden fogásán felismerhető, hiszen ezekben nem ismer megalkuvást.

Pali személyisége minden tányérján felismerhető a Balaton – Felvidék helyi termékeihez, illetve az Őt körülvevő természeti környezethez való különleges alkalmazkodása, valamint az olyan technológiák alkalmazása, amelyek mások számára szokatlanok, vagy túlságosan a perifériára kerültek, számára kihívást jelentenek és ezekben tud Ő igazán nagyot alkotni.

Alma ecet juice / Kacsa konfit, zeller

Pali elképesztően expresszív, otthonosan mozog a modern gasztronómia világában, mégis tökéletesen alkalmazza azokat a hagyományos módszereket, amelyek a magyar konyha egyediségét adják.

Számomra munkássága, a fejlődése, az ételekhez, az alapanyagokhoz való hozzáállása rendkívül inspiratív. A tányérjai egyediek és dominánsak, fellelhetőek bennük az olyan meghatározó stílusjegyek, amelyek például a Nordic, vagy a modern perui konyhára jellemzőek. Szokatlan alapanyagok, amelyek naturálisak, kiaknázatlanok, illetve a letisztul látásmód, ami harmóniát teremt a tányéron.

Szívesen alkalmazza az érlelés, a fermentáció technológiáját, amelynek termékeivel gyakran találkozhatunk Nála.

Gyakran kilép a komfortzónából és készít olyan egyedi alapanyagokat, mint pl. a két éven keresztül érlelt zeller, vagy a három hónapon keresztül 60 fokon főzött fekete gesztenye. De nagy hangsúlyt fektet a tálalásra is, a tányérokra, amelyekben az ételek fel lesznek szolgálva!

Transzformáció: Két éves zeller / Alma

Egyéniség, aki nagy reménysége a magyar gasztronómiának, munkája jól tükrözi a modern kulináris vonalat, művészi érzékenysége lévén jól érzi azokat a határokat, amelyek a szép tálaláshoz kellenek. Nála az innováció és az edukáció kéz a kézben jár, és Pali jó példája annak, hogy rengeteg tanulással, akarással el lehet érni egy magasabb szintre.

Kacsamáj, cseresznye, rebarbara / Kacsamáj, kápiás cseresznye
Cékla, ribizli, Camembert / Sóska_ramell, füge
Expresszionizmus
Arany tojás (karfiol, garum) / Csirke
Csíramálé, angus, hangyasör / Marha, tojás, spárga, vadnövények
Borsóleves, menta, újburgonya, feta / Paradicsomleves
Fürj, zeller, őszibarack, tempurált cukkinivirág / Tatár
Báránygerinc, szalonnás káposzta / Nyúlpaprikás gombával
Nyár: Túrógombóc / Gyümölcsleves
Tiramisu / Csokoládé, málna, tonkabab

Egy gondolat “Középpontban: Tóth Pál – Kővirág” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.