Ma már a modern utazó, ételrajongó nem csak az alapján dönt, hogy egy – egy étteremben milyen az étel, hanem, hogy minél különlegesebb képeket készíthessen a helyszínen. A közösségi hálók korában egyre fontosabbá válik, hogy egy étterem komplex étkezési élményt tudjon nyújtani. Most megmutatjuk, hogy melyek a mi kedvenceink.

Sokan sok helyen próbáltak már meg különleges étkezési élményt nyújtani a világ legextrémebb helyein, azonban ezek többsége csak Pop-up étteremként jelent meg. Mint pl. az indiai szakács Sanjay Thákur által a 11600 méteren megálmodott vacsorák az Everest alaptáborában.

KOKS Restaurant, Feröer Szigetek

Azonban mi ebben a cikkben olyan extrém, mégis az év nagy részében elérhető éttermeket próbáltunk összeválogatni, amelyek gyakorlatilag folyamatosan nyújtanak olyan gasztronómiai impulzusokat, amelyek a kulináris kalandozások csúcspontjai lehetnek. Ezekben a természeti környezet, a panoráma, az építészeti megoldások és az ételek, valami olyan egyedülálló egésszé állnak össze, amely nagyon ritka a világon.

The Rock – Zanzibár

Az Indiai-óceánon található egyedülálló The Rock, egy bájos, exkluzív étterem, amely nagyon rövid idő alatt ennek az egzotikus szigetnek az egyik ikonja lett.

Zanzibár gazdag biodiverzitásáról, kristálytiszta tengereiről és hófehér homokos partjairól híres, azonban 2010 – óta egyedülálló kulináris utazási célpontként került fel a gourmet turisták térképére. A The Rock étterem Michamvi falu helyi halászainak előőrsének számított, ma már a közösség egyik legfontosabb értékteremtő szolgáltatása. Bár az ötlet könnyűnek tűnhet, a megvalósítás sok gonddal járt. Hihetetlen logisztikai kihívásokat kellett legyőzni, mint pl. az áram, a gáz bevezetése, az édes- és szennyvízelvezetés megoldása, a wifi kiépítése, a tárolás, hulladék elszállításának megtervezése és mindez a minimális környezeti hatásra vonatkozó kötelezettség mellett. A sziget dél-keleti partján, a Michamvi Pingwe strand előtt található, és időnként lebegő étteremnek is nevezik.

Különleges étkezési élményt nyújt az ide látogatók részére szenvedélyesen elkészített ételekkel. harmóniában a természettel és környezettel. Az étkezés előtti és utáni italokhoz szabadtéri terasz kínálja azt a romantikus és egyedülálló élményt, amelyet csak ezen a helyen élhetünk át. Különleges estét az afrikai csillagok alatt éjszaka, vagy nappal a kék eget a panorámás tengeri kilátással. Az éttermet apálykor gyalog, dagálykor hajóval érhetjük el a strandtól. A vendégek, ha akarnak, elúszhatnak. 

Az ételek a hely szellemiségéhez igazodnak, az összetevők amennyire csak lehetséges helyi eredetűek. A tenger gyümölcseinek nagy részét az étterem körüli zátonyokból szüretelik, a halakat naponta fogják a helyi halászok, a marhahúst Tanzánia legjobb farmjairól, a fűszereket Zanzibár fűszerfarmjairól hozzák, a zöldségek helyben termesztettek, a tésztáik a saját konyháikban készülnek. Főleg nemzetközi fogások vannak az étlapon, de ezeket mindig feldobják valamilyen helyi, regionális zanzibári csavarral, kiemelve az alapul szolgáló összetevők ízeit, aromáit és textúráit.


Ristorante Grotta Palazzese – Puglia, Olaszország

Puglia (Apulia) Olaszország egyik rejtett kincse. A csizma sarkában lévő régió az ország egyik legizgalmasabb, legszebb és legvarázslatosabb területe, bár csodálatos természeti környezet várja az idelátogatókat, Apulia régió változatos tengerpartjaival vonzza már évszázadok óta az utazókat, amely több mint 800 km-en keresztül húzódik a Adriai -, és a Jón – tengerek mellett. Ez a vidék hihetetlenül gazdag hagyományokban és történelmi emlékekben, amely a gasztronómiára is kiterjed. Az egyszerű olasz konyha, a cucina povera egyik legjellegzetesebb helyszíne, hiszen ez a régió mindig is a mezőgazdaságáról volt híres, ezért a puglia-i konyha az egyszerű ételeiről ismert. A Polignano al Mare – ben található étterem ma ezeket az egyedi vonásokat használja ki és tárja a vendégek elé a lehető legkomplexebb itáliai étkezési élményt, amely a rájuk hagyott örökségekből építkezik.

Az étterem egy természetes mészkő barlangban, a Grotta Palazzese-ben található az Adria partján, ahol a feljegyzések és a freskók szerint már az 1700-as évek óta rendeztek partikat, bálokat, rendezvényeket. A “grotta” szó olaszul barlangot jelent, Ekkortól datálható, hogy az Európából Dél-Olaszországba érkező utazók megálltak ezen a lenyűgöző helyen, amelynek szépségéről krónikáikban is beszámoltak. Azóta a varázs ugyanaz maradt, egy kis modernséggel, amely a Grotta Palazzese éttermet még barátságosabbá és exkluzívabbá tette.

De nem csak az étterem elhelyezkedése, bája az, amiért érdemes ide eljönni, hanem az ételek minősége is. A májustól októberig nyitva tartó barlangétterem menüje nagyrészt apuli kulináris hagyományaihoz illeszkedő ételeket kínálnak, A fogások elkészítésénél mindig ragaszkodnak a helyi alapanyagokhoz, hogy minél teljesebb képet adhassanak a régió gasztronómiájáról.


KOKS, Feröer – Szigetek

A világ legtávolabbi gasztronómiai úti célja!

New Yorker

A New Yorker magazin tökéletesen fogalmazta meg azt az életérzést, amit a világ egyik legkülönlegesebb északi szigetén található étterem jelenthet az utazók számára. A KOKS gyakorlatilag kiemelt gasztronómiai és turisztikai célpontá tette az addig szinte csak az extrém utazók által ismert elszigetelt közösséget, amelyet csak a totó, vagy a Tippmix hasábjain láthattunk. A szigetcsoport bár Dániához tartozott, attól mintegy 1126 km – re található az Atlanti – Óceán északi részén. A szigetet jól jellemzi, hogy a 872 négyzetkilométeres területének kb. 49646 lakója, és több mint 70 ezer juha van. Érdekes módon konyhájuk igen szelektív, az őket körülvevő tengerek ehető lakói közül például nem fogyasztják a kagylókat, a homárokat és a tengeri sünöket sem. A feröeri emberek a mai napig tartanak attól, hogyha bármilyen puhatestűt nyersen fogyasztanak el, attól ételmérgezést kaphatnak. A szigetek kulináris hagyományait az elszigetelődés, a szélsőséges időjárás is nagyban formálta, középpontjában olyan alapanyagok állnak, mint a bárány, a bálna, vagy a tőkehal.

Forrás

Az étterem középpontjában a séf, Poul Andrias Ziska kulináris világa áll, aki a KOKS fiatal séfjeként elsajátította a sziget ízeinek és aromáinak a “lepárolásának” a művészetét, hogy azokat különböző ételekben mutassa meg a vendégek számára. Ezt teszi megalkuvások nélkül, kizárólag Feröeri alapanyagok felhasználásával, amely rendkívül fenntartható. A legszebb az egészben, hogy mindezt anélkül teszik, hogy a saját érdekeiket helyeznék a helyi értékek és hagyományok elé. Kihasználják azokat az ősi szokásokat, amelyek itt az elmúlt évezredek során kialakultak és hasznosítják, alkalmazzák az étterembe kerülő ételekben. Rendszeresen igénybe veszik az aszalás, erjesztés, sózás és füstölés technológiáit. A KOKS követi az évszakokat, átalakítja és lefordítja az ősi kultúrák nyelvét a modern konyháéra.

A KOKS egy modern, két csillagos, zöld lóherével jutalmazott, fine dining étterem, ahol egy 18 fogásos menüsorban kóstolhatjuk meg a szigetek legjavát. A legtöbb étel helyi alapanyagokból készül, amit nem tudnak itt beszerezni, azt is a lehető legkisebb távolságon belülről, helyi szinten a szomszédos északi országokból szerzik be. Bár a választék gyérnek tűnhet, ám ezért a termékek kivételes minősége kárpótolni fog minket. Ezen a helyen olyan különlegességeket kóstolhatunk, mint a mahagóni kagyló, az Alka wellington, vagy a vadon erjesztett bárány. különleges adottságú hely, ahol felfedezhetjük a Feröer szigetek kulináris hagyományait, többek között a ræst egyedülálló szárítva erjesztési módszerét, amely a világon semmivel sem összehasonlítható ízvilágot teremt az alapanyagok számára.

Forrás

Under – Norvégia

Az Under egy olyan vízió, amely új értelmezést ad a gasztronómiai tapasztalásnak.

Ez az étterem olyan, mintha most lépett volna ki egy sci – fi vagy egy Bond mozi vásznáról, pedig ez nem fikció, hanem valóság, amelyre Dél – Norvégiában találunk rá. Európa első vízalatti étterme Lindesnes-ben található, amely minden kulináris kalandornak nagy élményt nyújthat öt méterrel a tengerszint alatt elfogyasztani Nicolai Ellitsgaard séf 18 fogásos kóstoló menüjét a legjobb skandináv alapanyagokból. Az Under utat mutat a jövő generációinak, hogy a gasztronómia élmény már nem csak az ételről szól, hogy az éhes utazót ki kell zökkenteni a megszokott közegből, és valami olyat nyújtani számára, amely megtöri a szokatlant. A Snøhetta építészeti és formatervezési stúdió a projekt során azt a feladatot kapta, hogy építse meg Európa első víz alatti éttermét. Egy olyan feladat volt, amely során több nehézséggel is meg kellett a tervezőknek küzdeniük. Az Under-t a norvég tengerpart legdélebbi pontjára szerették volna megépíteni, ahol az északról és délről érkező viharok találkoznak, így a tengerek igen nagy mértékben hevesek, viszont nagyon nagy a tengerek biodiverzitása. A cél nem csak egy étterem volt, ez egyfajta kutatóközpontként is működik a tengeri élet tiszteletére. A tengerbe eső 34 méteres monolit betontömb megtöri a szárazföld és a víz közötti határvonalat és betekintést enged az utóbbi alatt rejlő csodákba. Az Under elnevezés is erre utal, amely szó norvégül “alul”-t és “csodát” is jelent egyszerre.

Forrás

A szerkezetet úgy tervezték, hogy az idő múlásával teljes mértékben beilleszkedjen a tengeri környezetbe, mivel a betonhéj érdessége mesterséges zátonyként fog működni, örömmel fogadja az olyan zátonyépítőket, mint pl. a kagylók és a moszatok. Mivel a vastag betonfalak a sziklás partvonal mentén fekszenek 5 méterrel a tengerszint alatt, a szerkezet úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a zord tengeri körülmények nyomásának és sokkjának. Mint az elsüllyedt periszkóp, az étterem hatalmas ablaka a tengerfenékre nyújt kilátást, amely az évszakonként változik, így csodálatos betekintést nyújt a tengeri ökológia magánéletébe. Az étterem célja, hogy egyfajta utazást nyújtson az ismeretlenbe, felfedje az érintetlen norvég tengeri ökoszisztéma csodáit, betekintést engedjen a tengeri élet eddig rejtett mozzanataiba, miközben egy újfajta módszert javasol a természet és az ember között lévő interakció megértésére, amely során megismerheti az elfogyasztott ételek alapanyagait is természetes közegükben.

Az Under az ellentétek helyszíne, éppannyira a fent és a lent közötti ellentét, mint a szárazföldé és a tengerfenéké. Az étterem felhívja a figyelmet az ember és a táj, a szárazföld és a tengerek közötti kényes egyensúlyra, valamint a felelős fogyasztás fenntartható modelljeire. Az étterem szeretne olyan étkezési élményt nyújtani, amely kimozdítja a vendégeket a saját komfortzónájukból, miközben felhívja a figyelmet a kiváló minőségű, helyi eredetű termékekre. Különös hangsúlyt fektetnek a vadon élő állatok fenntartható vadászatára, így az étteremben kóstolhatunk helyben halászott halakat és tengeri madarakat is. Nicolai Ellitsgaard Pedersen séf kínálatában a világ legzöldebb legelőiről bárányokat és juhokat is kínálnak.

Az Under a határokkal végzett kísérletezésünk természetes eredménye!

Kjetil Trædal Thorsen, a Snøhetta alapítója és építésze
Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.