Massimo Bottura – t választotta az ENSZ Környezetvédelmi programja keretében jóakaratú nagykövetének az élelmiszer – vesztés és pazarlás tudatosságának nemzetközi napja alkalmából .

A COVID – 19 ráébresztette ismét az embereket azokra a problémákra, amelyek felett igyekszünk elég könnyen átsiklani a mai pazarló és rohanó világunkban. A koronavírus okozta járvány felhívta a figyelmet annak szükségességére, hogy át kell alakítsuk és egyensúlyba kell hozzuk az élelmiszereink előállításának és fogyasztásának módját.

A COVID-19 járvány miatt számos ország továbbra is jelentős kihívásokat támaszt az élelmezésbiztonsággal szemben. Az ellátási láncok megszakadása, a karanténintézkedések, a vendéglátóipari egységek és az iskolák nagy részének bezárásához vezetett. Mindezek a piacok elvesztését eredményezték a gyártók és a forgalmazók számára, ami még nagyobb kihívást jelentett az élelmiszer-pazarlás magas szintjével foglalkozók számára. A pánikvásárlók miatt kiürült szupermarketek, amelyek az élelmiszerbankok legnagyobb adományozói, képtelenek voltak felvenni a versenyt az igényekkel és ezért nem tudták tovább támogatni ezeket a szervezeteket. Eközben a háztartások által megvásárolt élelmiszerek nagy részét élelmiszer-hulladékként dobták ki, mivel a lejárati dátumokat félreértették, illetve ezeket a háztartási élelmiszereket nem tudták megfelelően tárolni.

Ha az összes összetevőt a lehető legnagyobb mértékben felhasználhatjuk, akkor csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét és hatékonyabban tudunk majd vásárolni!

Massimo Bottura séf

Mostantól minden eddiginél jobban tisztában kell lennünk az élelmiszer- veszteség és pazarlás kérdésével annak érdekében, hogy elősegítsük és megvalósítsuk a probléma megoldására irányuló globális erőfeszítéseket. Éppen ezért 2019-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének 74. közgyűlése szeptember 29-ét jelölte meg az  élelmiszer- veszteség és pazarlás tudatosságának nemzetközi napjaként, felismerve a fenntartható élelmiszer-termelés alapvető szerepét az élelmezésbiztonság előmozdításában. Kétségtelen, hogy ennek az új nemzetközi napnak számos kihívással kell majd szembenéznie a „Felelősségteljes fogyasztás és termelés” céljaink elérése érdekében , amelyek hozzájárulnak az éhezés felszámolásához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A betakarítás utáni veszteségek csökkenthetik az élelmiszerek hozzáférhetőségét és a kistermelők jövedelmét!

Az élelmiszer-veszteség és a pazarlás csökkentése elengedhetetlen egy olyan világban, ahol az éhség által sújtott emberek száma 2014 óta lassan növekszik, és több tonna fogyasztható ételt pazarolnak el nap mint nap. Ha az élelmiszert elpazaroljuk, akkor az élelmiszer előállításához felhasznált összes erőforrást is elpocsékoljuk, beleértve a vizet, a földet, az energiát, a munkaerőt és a tőkét. Ezenkívül az élelmiszer-veszteség és a hulladék hulladéklerakókba történő elhelyezése üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz!

Sok ország a növekvő élelmiszer – kereslettel és a mezőgazdasági termelés növelésével foglalkozik, anélkül, hogy az élelmiszer- veszteség és pazarlás kérdésére is összpontosítana. Ezáltal még jobban súlyosbítja az egyre szűkebb természeti erőforrásokra nehezedő nyomást!

Olyan szerencsém volt, hogy olyan életet élhettem, amiről valószínűleg mindig is álmodtam, mert úgy döntöttem, hogy azt csinálom, amit szeretek… Miután annyi mindent kaptam az élettől, szükségét éreztem annak, hogy visszaadjam, megosszam a világgal elképzeléseimet!

Massimo Bottura nem hagyta, hogy a koronavírus megakadályozza abban, hogy tovább végezze a humanitárius munkáját, miközben nemcsak a az Osteria Francescana és a Franceschetta58 modenai éttermeinek bezárását és újbóli megnyitását irányította, hanem megreformálta a házhoz szállításról tartott elképzeléseinket, és elindította a Kitchen Quarantine Instagramm sorozatot is! A koronavírus okozta pandémia során elsők között ismerte fel, hogy mire is van szüksége a vendéglátásnak, a benne dolgozó szakembereknek, ahhoz, hogy talpra álljanak. Szavai ma sem kevésbé értékesek, mint márciusban, a Forbesben adott riportja éppannyira inspiráló, mint bármely más kezdeményezése.

Az élelmiszer-értéklánc minőségének kezelése kulcsfontosságú a pazarlás csökkentése szempontjából!

Az általunk termelt élelmiszerek maximális felhasználásának érdekében globálisan és lokálisan kell cselekedni. Technológiák bevezetésére, innovatív megoldásokra (ideértve a marketing e-kereskedelmi platformjait, a visszahúzható mobil élelmiszer-feldolgozó rendszereket), új munkamódszerekre és a bevált gyakorlatokra van szükség, valamint az élelmiszer-minőség kezelésére, az élelmiszer- veszteség és pazarlás csökkentésére, amelyek kulcsfontosságúak ennek az átalakító változásnak a megvalósításához. Az élelmiszer- veszteség és pazarlás csökkentése mindenki figyelmét és intézkedéseit megköveteli, az élelmiszer-termelőktől az élelmiszer-ellátási lánc érdekeltjein át az élelmiszeriparig, a kiskereskedőkig és a fogyasztókig.

Az élelmiszer pazarlás csökkentésének a magas jövedelmű országokban korlátozott hatása van a globális élelmiszerbiztonság szempontjából. Az élelmiszerek visszanyerése és újraelosztása növelheti az azokhoz való hozzáférést, valamint javíthatja az elbizonytalanodott és kiszolgáltatott emberek értékrendjét!

Massimo Bottura-t gyakran inspirálják negatív történések, vagy társadalmi problémák. Személyiségéből és hátteréből adódóan szívesen részt vesz olyan projektekben, amelyek felhívják a figyelmet azokra, akik rossz szociális körülmények között élnek, ilyen pl. a Food for Soul kezdeményezés is. A Food For Soul egy olyan non – profit szervezet, amelyet Massimo Bottura és Lara Gilmore alapított azzal, hogy a társadalmi szerepük által felhívják a figyelmet az élelmiszer pazarlásra és az az elleni küzdelemre. Költő, művész, politikus, diplomata – számtalan jelző, amellyel kifejezhetjük személyiségét, azonban az Ő valódi szerelme a gasztronómia, a főzés nyelvén pedig bármi kifejezhető, hiszen ez az új világnyelv.

Forrás

Ez a szervezet nagyon fontos példaként jelenik meg, hogy hogyan is lehet az élelmiszerpazarlás csökkentésével jót tenni és visszaadni a társadalom kiszolgáltatottjai számára! Ezek a szervezetek több, mint 125 tonna nem tökéletes élelmiszer-többletet spóroltak meg a hulladéklerakókból, és az összetevőket több mint félmillió tápláló étkezéssé változtatták a szociálisan elszigeteltségben és kiszolgáltatottságban élők számára. Bottura további cselekvésre akarja ösztönözni az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban az egész társadalmat, megmutatva az élelmiszer értékét, a kultúrához való kötődésüket, valamint a hozzájuk kapcsolódó érzelmeket és innovációkat.

További információkért keresd a FAO weboldalát az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.