Sir David Attenborough egy rádió interjúban, amit a Radio Times – nak adott, elárulta, hogy bántja a lelkiismeretét, mikor húst fogyaszt, illetve “középosztálybeli képmutatásnak” tartja a szabadon tartott hús fogyasztását.

A híres természetfilmes több mindenről beszélt az interjúban, többek között arról is, hogy mit gondol a húsevésről. Tette ezt a hamarosan a Netflix – re és a mozikba kerülő új műsora, a Life On Our Planet (Élet a Mi Bolygónkon – a szerkesztőség szabad fordításában) fényében. Elárulta, hogy nagyon bántja a lelkiismeretét, mikor csirkét és halat fogyaszt, illetve, hogy a húsevők mennyire megterhelik a környezetet, amely így is szenved a folyamatos környezetterhelésektől.

A bolygó nem tudja támogatni a húsevők milliárdjait. 

Amennyiben mindannyian csak növényeket fogyasztanánk, akkor csak a jelenleg használt föld felére lenne szükségünk.

Sir David Attenborough, a Radio Times-nak adott interjújában beszélt a hús fogyasztás hátrányairól

A legújabb műsorában, amely október 4-én debütál a Netflix-en Sir David elmeséli a Föld evolúcióját, illetve visszatekint az élete meghatározó pillanataira, valamint az eközben történt változásokra, környezetpusztításokra, amelyek megváltoztatták az életet a bolygónkon. Miközben gyászolja az elvesztett vadont, elmeséli, hogy hogyan képzeli el a jövőt. Az egyik legsokkolóbb dokumentumfilm, amely valaha készült a klímakatasztrófáról, egy 93 éves ember tanúvallomása az elmúlt bő száz évről. Miközben éles, sokkoló képet kapunk a Földünk állapotáról, meg kell változtatnunk azt a képet, amit a kedvenc természetfilmesünkről alkottunk. Rettenetes képet kapunk egy üresen kongó bolygóról, amelyen egykor virágzott az élet, most szeméttől és gázoktól bűzlő haldokló planéta, amelynek még van egy utolsó esélye, ha MOST cselekszünk, azonnal.

Attanborough, hogy elmondhassa mit kell tennünk, hogy megmentsük a bolygónkat, és, hogy a lehető legtöbb generációt elérje, regisztrált az Instagram-ra, ahol egy nap alatt elérte az egymilliós követőszámot és jelenleg 4,5 millióval rendelkezik. Az üzenete pedig nem más, mint, hogy állítsuk le a világ népességének növekedését, hozzunk létre nem halászható ​​övezeteket, hogy megvédjük az óceánok és tengerek kihalását (továbbá tiltsák be a vonóhálós halászatot – a szerkesztőség), valamint, hogy ne fogyasszunk húst. Itt már nem a Föld megmentéséről van szó, hanem önmagunk megmentéséről.

andreas160578 képe a Pixabay -en.

A Life On Our Planet nem a megszokott gyönyörű, lenyűgöző és szépségekkel teli természetfilm, amelyet a rövidnadrágos Attanborough – tól megszoktunk, hanem egy egyszemélyes lázadás, amely kiszakít a kanapé mögül és cselekvésre késztet!! Tanúvallomás attól, aki a Földön a lehető legtöbbet tapasztalhatta az elmúlt évszázadok változásairól!

Ugyanazok az egyedülálló agyak és kommunikációs készségek, amelyek civilizációink fejlődését elősegítették, ma már hozzáférhetnek olyan technológiákhoz és intézményekhez, amelyek lehetővé teszik a világ minden nemzetének az együttműködését és összefogását, ha ezt választanánk. 

Ha az éghajlat-változással akarunk szembenézni, lehetővé kell tenni a fenntartható fejlődést és helyreállítani a biodiverzitást, akkor internacionalistának kell a megközelítésünknek lennie.

Eközben nagyobb egyenlőséget kell elérnünk, mint előtte, illetve amit a nemzetek elvesznek a világtól, azt vissza is kell adniuk.

A gazdagabb nemzetek sok mindent elvettek, és eljött annak az ideje, hogy adjanak.

Sir David Attenborough, a Radio Times-nak adott interjújában a társadalmi felelősségvállalásról

A kedvenc természetfilmesünk elmondja, hogy bár elég gazdag ahhoz, hogy megengedhesse magának a szabad tartást, “középosztálybeli” képmutatásnak tartja. Bár az étkezési kultúránk egyre nagyobb mértékben fejlődik, sajnos az alapanyagokhoz való hozzáállásunk ezt nem mindig követi hasonló tempóban. Akármennyire is törekszünk arra, hogy a haszonállataink a lehető legemberségesebb környezetben nevelkedjenek, erre gyakorlatilag a mai tömegtermelés mellett nem mindig van esélyük, illetve gyakorlatilag visszakövethetetlen.

A boltban kapható húsokon lévő “szabadon tartott” címkézés körül még mindig sok a kérdőjel, hiszen a legtöbb ilyen farmon is a túlzsúfoltság a jellemző és a hizlaló – telepekhez hasonlóan nincs boldog életük. Azonban itt nem mennénk bele a szabad – tartás és a gyári állattartás körülményeibe, hiszen ehhez mi nem értünk és nem vennénk részt ezekben a vitákban, hiszen végső soron a lényeg a mai értelemben vett húsfogyasztás kiiktatása lesz. Attanborough számára nem kérdés, hogy a fenntarthatóság szempontjából az egyik legfontosabb lépés az volna, ha az emberiség feladná a húsfogyasztást és áttérne egy teljesen vegán életmódra.

Ez kritikus pillanat a bolygónk számára. 

Annyira megváltoztattuk, hogy új geológiai korszakot hoztunk létre – az antropocént. 

Az emberek korát. 

Történelmünkben először szakadnak meg azok a globális kapcsolatok, amelyekre minden élőlény támaszkodik. 

De ha gyorsan cselekszünk, rendelkezünk ismeretekkel és megoldásokkal ahhoz, hogy bolygónk ismét boldogulni tudjon.

Sir David Attenborough

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.