Az ősz és a tél mindig összehozza az embereket, hiszen a korai és hűvösebb estéken már inkább a meleg szobában ücsörgünk. Ilyenkor jó összebújva egy – két olyan filmet, könyvet beiktatni, amely eddig kimaradt.

Összeválogattunk öt különlegesebb gasztromozit ezekhez az alkalmakhoz.

A nagy filmklasszikusok középpontjában olyan történetek állnak, amelyeket a legerősebb emberi érzelmek inspirálnak, mint a szerelem, a barátság, vagy az élet és halál természetes körforgása. Azonban az evést, az étkezés kulturális, társadalmi és szociális folyamatának mélységeit, ezeknek a kapcsolatainkra gyakorolt mély gyökereiből kevés kiemelkedő munka születik.

Cikkünkben nem a hagyományosan felállított és sokat hangoztatott filmeket mutatjuk be, hanem szerettünk volna öt olyan filmet találni, ahol a főzésen, a kulináris csodákon túl megtaláljuk azt a titkot, amely az életet olyannyira komplexé és csodálatossá teszi.

Az étel a legősibb közös nyelv, amelyet ismerünk, ezen keresztül át tudjuk adni az érzéseinket, a hagyományainkat, az élményeinket, ezen keresztül szavak nélkül is megismerhetjük egymást. A mozgókép megjelenése lehetővé tette, hogy egy – egy emberi történetet úgy adjunk át, ahogy eddig még sohasem. A filmtörténet fejlődésével a látvány egyre fontosabbá vált, azonban ami meghatározza a filmek értékét, az a cselekmény mélysége. Azonban a főzésről, az étel mögöttes tartalmáról sokkal nehezebb filmet készíteni, mint gondolnánk, mert ha egy film az ételről szól, akkor nem csak arra kell koncentrálni, hogy jól nézzen ki a fogás, hanem arra is, hogy mit jelent az a szereplők számára és miért fontos az életükben.

De egy filmnek szórakoztatónak is kell lennie, ki kell hangsúlyoznia azt az élményt, amelyet az étel elkészítése, fogyasztása, valamint a mögötte rejlő szándék jelent. De a legfontosabb, hogy a fogásoknak, az alapanyagoknak vonzóaknak kell lenniük, ki kell emelkedniük a cselekmény fonalából és egyfajta kapocsként kell funkcionálniuk, amelyek összekötik a részeket egy egésszé. Listánkra olyan filmeket próbáltunk meg összeválogatni, amelyekben az étel, az alapanyagok, a főzés tökéletes mellékszereplőként jelenik meg, azonban jelentősége sokkal fontosabb, mint elsőre gondolnánk.

Laura Esquiel

A Szeress Mexikóban egy családi dráma, amelyben egy család történetét ismerhetjük meg a főzés szenvedélyén keresztül. A történet középpontjában Tita áll, akit Elena mama legfiatalabb lánya, aki a helyi szokások miatt amíg az anyja él nem köthet házasságot és nem vállalhat gyermeket. A “Szeress Mexikóban” egy olyan történet, amely kialakítja a szenvedély és a romantika olyan ámulatba ejtő koktélját, amely folyamatosan fenntartja és lebilincseli a nézőt, miközben azok az apró humorcseppek, amellyel az író megfűszerezi a történetet, úgy alakítják teljes egészé a történetet, ahogy a só teszi az étellel.

Minden nő múltja benne rejlik a receptjeiben. A személyes múlt éppúgy, mint a nemzet múltja.

Laura Esquiel

Az 1910 – es évek elején játszódó történet bevezet minket a mexikói konyha varázslatos világában és megismerhetjük az író családját egy régi rongyos szakácskönyv ételein keresztül. A filmet Laura Esquiel regénye alapján készítették, amelyet szintén a mágikus realizmus hagyományaihoz ragaszkodva írt meg a híres írónő. Ebben a műfajban a mesébe illő varázslatos és mágikus elemek tökéletesen megférnek a realista megjelenítésben. A stílus meghatározó volt a 20. század latin – amerikai irodalmának felvirágzásában, és több modern filmben is megjelent. Esquiel olyan híres írok nyomában jár, mint Gabriel García Márquez, akinek a Száz év magány című könyve a mágikus realizmus igazi megteremtője lett. Jó pár latin film építkezett ennek a műfajnak az elemeivel a 90′-es években, de főleg a Szeress Mexikóban tűnt ki.

A film jól játszik a valóság szövetét áttörő varázslat sejtelmes részleteivel, amelyek titkon de megváltoztathatják a hétköznapokat, ehhez adagolja tökéletesen az írónő a hétköznapi mexikói konyha olyan alapanyagait, fűszereit mint pl. a fürj, a méz, a chili és természetesen a csokoládé. Ahogy a történet során Tita életét is valami földöntúli alakítja, úgy válik a főzésbeli tudásai is egyre fejlettebbé a történet előrehaladtával. Tita unokahúga, maga Esquiel úgy mondja el, hogy nagynénje konyhája az évek során egyre rendkívülibb csodákat produkál. A mágikus realizmus tökéletes példája, amikor Pedro például egy tucat vörös rózsát ad neki, azt Tita fürjjel és mézzel készíti el, ezáltal a recept olyan afrodiziákummá válik, hogy az asztalnál mindenkiben fellángol a vágy, és a középső nővér, Gertrudis füléből füst kezd ömleni. Ezután kiszalad az árnyékszékre, amely kigyullad, majd az égő ruháit letépve egy elhaladó bandolero nyergébe ugorva ellovagol a naplementében.

Az ételek és a konyha központi szerepet játszanak a regényben is, Esquiel tökéletesen kevergeti azokat az alapokat, amelyek egy izgalmas történethez kellenek. A regényben az elfojtott vágyak együtt jelennek meg a mexikói konyha legcsodálatosabb ízeivel és illatával és a két főhős kavargó tánca úgy válik egyre mélyebbé, ahogy az aromák teszik az ételben a főzés során. A Szeress Mexikóban megteremti a romantika és a szenvedély sajátságos esszenciáját és megfűszerezi egy kis komédiával, valamint a receptekben megbújó alapanyagok zamatával. A könyvben minden fejezetet egy – egy recepttel indít el az író, ezzel is utalva arra, hogy mennyi történet és családi dráma, boldog pillanat húzódhat meg egy – egy recept hátterében. Ahogy Esquiel tartja a családi receptek az idővel egyre értékesebbé válnak, mert a család minden tagja belecsempészi a saját személyiségét, ettől lesz az étel még különlegesebb. A legtöbb régi szakácskönyv idővel kaput nyit a múltra és egyfajta időutazásra invitálja az olvasót, a használót. És pont ezért annyira kedves ez a történet sokunk számára, mert feltárja az őseink felé érzett tiszteletet, amelyet a ránk hagyott ételeken, recepteken keresztül tudunk átadni a következő generációkra.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.