Egy remek kezdeményezéssel állt elő Szűcs Róbert Lúciusz a Picigurman BBQ & Grill tulajdonosa. A főváros egyik közkedvelt barbecue étterme és hazánk egyik kiemelkedő craft sörgyártója összefogott vele, hogy egy online közösségi programon keresztül támogassa a vendéglátást és a hozzá kapcsolódó szektorokat!

A koronavírus okozta pandémia második hulláma még tovább mélyítette a vendéglátás iparágát, a legutóbb meghozott döntések arra kényszerítették a szereplőit, hogy zárjanak be és álljanak át az elvitelre és kiszállításra.

A 2020. december 5., szombat, 17:30-kor kezdődő esemény Facebook linkje az alábbi linken érhető el:

SÖR – HÚS – ROCK’N’ROLL

Azonban ez nem mindenhol megoldható, nem teszi fenntarthatóvá sok vállalkozás működtetését, illetve az új üzleti stratégiára való átállás valahol nem is zajlik le, ezek az üzletek az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak. De mit tehetünk Mi, vendégek?

Szűcs Róbert Luciusz

Szűcs Róbert Luciusszal, azaz PiciGurman-nal beszélgettünk annak kapcsán, hogy az ország egyik legnagyobb füstös csoportján keresztül, a Fehér Nyúl Brewery söralkotókkal és a MAG kert BBQ fogásokat kínáló étteremmel összekapcsolódva egy online közösségi programmal támogatnák a vendéglátást és a hozzá kapcsolódó iparágakat.

Kevés olyan hazai közösséget ismerek, ahol ha baj van, akkor az emberek egyből összefognak és támogatják a másikat. Az én meglátásom szerint a hazai barbecue társadalom ilyen. Számomra ez a túlélést jelentette egykor, amelyet sosem feledek. Sokat dolgozhattam azokkal, akik ebben a füstös közegben az évek alatt meghatározó szereplővé nőtték ki magukat és lettek a hazai barbecue lényeges arcai. Szereplésük, közösségalkotó összefogásaik a mai napig meghatározzák a magyar grill és barbecue világ fejlődését. Edukálják, támogatják egymást különböző csoportokon keresztül, amely mára komoly kommunikációs csatornákká nőtte ki magát.

A Fehér Nyúl csapata elsők között állt ennek a közösségnek a háta mögé, hogy támogassa és inspirálja azt. A Füstös Nyúl Kupa szervezőinek célja a magyarországi versenyélet erős alapokra helyezése mind KCBS mint SCA vonatkozásában. Az idei évben ennek fényében már a harmadik Füstös Nyúl Kupa került megszervezésre, bár a határzár miatt nem hivatalos SCA versenyként , viszont a tervezett programokkal.

Lehel Márk

A MAG Kert a szívem csücske, sok szállal kötődőm oda, hiszen Lehel Márkkal már többször dolgoztunk és mindig is inspirált az, amit a barbecue -val művel, és ezt a lehető legjobb értelemben értem. A füstös közösség talán az egyik leginkább szélsőséges figurája, aki valóban egy Jedi elszántságával és erejével varázsolja a vendégek elé a magyar konyha remekeit a füst erejével megspékelve. Bán Andrást idén egy közösségi barbecue rendezvény alkalmával sikerült személyesen megismernem. Azt gondolom, hogy pont az ilyen elszánt emberekre van szükség a hazai vendéglátásban. Ők ketten új utakra tették a MAG Kertet, és új reményt adtak neki, azonban a koronavírus okozta válság számukra is megrázó volt. Azt gondolom, hogy most rajtunk, vendégeken a sor, hogy odaálljunk azok mögé, akik ünnepeket, családot és szabadidőt feláldozva dolgoztak azért, hogy Mi, a közönség, élvezhessük azt, amit a kulináris színpadon felkínálnak.

Szűcs Róbert Lúciusszal beszélgettünk a kezdeményezésről, akit Picigurmanként a Kamado4u Grills youtube csatornájáról ismerhetünk ill. az idei évben társszervezője volt a Füstös Nyúl Kupának. Interjúnkban elmondta, hogy az online rendezvénnyel az a céljuk, hogy a kommunikációs csatornáikat kiaknázva egy olyan hullámot generáljanak, amely rávilágít, hogy mennyire fontos azokat a hazai vállalkozásokat támogatni, amik most a túlélésért küzdenek.

Ennek lehetőségét egy online koncert és közösségi program keretein belül látja, amely remek barbecue fogásokkal és sörökkel párosulna. Támogató interjúnkban bővebben is beszámol arról, hogy mi is ez pontosan és hogyan lehetünk támogatók!

Egy remek kezdeményezéssel szeretnétek támogatni a vendéglátói szektort, illetve a benne dolgozókat. Mesélj erről egy kicsit!

Ami jelenleg folyik a világban globálisan, az a vendéglátást, a turizmust és ezektől az ágazatoktól függő egyéb profilú vállalkozásokat is egyaránt megviseli. A problémát mi nem tudjuk kezelni gyökereiben, hiszen sokkal nagyobb erők dolgoznak ez ellenkezőjén, de mindig hittem abban, hogyha változtatni szeretnénk, akkor azt megtehetjük a közvetlen környezetünkkel és ha sokan mások is ugyanezt teszik, akkor előbb utóbb ezek a hullámok összeérnek.

Mi most egy ilyen hullámot szeretnénk generálni és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos azokat a magyar tulajdonú vállalkozásokat – legyen az bármelyik szektorban – támogatni, akik a túlélésükért küzdenek és mennyire fontos az, hogy ne kelljen az itt dolgozóknak pályát módosítani és más iparágban szerencsét próbálni, mert akkor az újraindulás szinte lehetetlen lesz.  

A támogatói koncertet az oldalaitokon fogjátok streamelni, így mindenki biztonságos környezetben nézheti azt. Kik állnak a háttérben, kik a főtámogatók?

Az elmúlt években sok ismeretséget szereztem a BBQ kapcsán a vendéglátásban. A november elején hozott rendelkezések után sorban jöttek az ismerőseim posztjai és az élő bejelentkezései, teljesen egyértelművé vált, hogy ez a „lock down” valakit végleg a padlóra fog küldeni.

Sokat agyaltam rajta, hogy saját erőmből mi az, amit tenni tudok azokkal az eszközökkel, ami a rendelkezésemre áll. Aztán az egyik reggel a zuhany alatt bevillant az online közvetített koncert ötlete, amit a rendelkezésre álló kommunikációs csatornáimon, mint a BBQ, Grill témájú közösségi média oldalak és csoportok, tudok népszerűsíteni.

Az itt elérhető több, mint 20.000 ember pedig már lehet elég nagy merítés ahhoz, hogy egy kiemelkedő forgalmat generáljunk arra a hétvégére. Délelőtt 10.00-re már letelefonáltam mindent és össze is állt a csapat illetve a koncepció. Lehel Márk ételei, Fehér Nyúl sörökkel a Dynamite Dudes zenéjével kísérve és házhoz szállítva. Mit ne mondjak, tökéletes kombó.

Mi az a plusz érték, amitől ez az online program egyedi lesz, mint a többi hasonló szerveződés? Van egyáltalán ilyen a fővárosban?

Az idei évben az online kommunikáció sok vállalkozás életében fókuszba került és átvette a személyes találkozók és megbeszélések helyét. Mi a Picigurmannál, már márciusban elkezdtük az online bemutatókat ezzel kiváltva a bemutatótermi szaktanácsadást.

Az online oktatások és elő webináriumok is előtérbe kerültek, de a héten megnézek egy online színházi közvetítést is, ami eddig eszembe sem jutott, mert színház az attól a személyes élménytől színház, hogy a nézőtérről élőben követem a színészeket teljes életnagyságukban ugyanazt a levegőt lélegezve.

Szóval vannak biztosan hasonló programok és legyenek is, hogy segítsék a fókuszban tartani a problémát és átmeneti, tüneti kezelést nyújtsanak rá. Itt a kulcsszó az átmeneti, hiszen szerintem senki sem szeretné, ha egy olyan steril világ alakulna ki, ahol a lakásainkba húzódva egymástól elfordulva a monitor előtt és a telefonok mögött éljük az élet egy műanyag verzióját.

Sör és BBQ, plusz zene, minden férfi álma, de a hölgyekhez is szóltok?

A nő álma pedig a férfi. (mosolyog – a szerkesztőség)

A koncerten kik lépnek fel, milyen zenei program várja az érdeklődőket?

A stúdió a MAG KERT-ben lesz kialakítva és egy bő 3 órás programot raktunk össze, amiben lesz három 30 perces zenei blokk a Dynamite Dudes-al, a szünetekben pedig a Fehér Nyúl Brewery söreiről fogunk beszélni, amelyek kedvezményesen lesznek rendelhetőek egy csomagajánlatban, Lehel Márk pitmaster BBQ ételeivel együtt.

A profi hangtechnikáról és streaming szolgáltatásról a szeptemberi Füstös Nyúl Kupát is biztosító Tuboly Media csapata gondoskodik, akik egy nagyon kedvező árral segítenek nekünk, hogy ezt össze tudjuk hozni.

Miként támogathatjuk mi még a most nehéz helyzetben került éttermeket, szolgáltatókat?

Természetesen a legnagyobb segítség, ha a rendeléseinkkel segítünk nekik bevételhez jutni.

Ezekben a nehéz időkben még fontosabb az összefogás. Terveztek még ilyen eseményeket?

Reméljük, hogy visszaáll az élet hamarosan a rendes kerékvágásba és elindul az élet, de ha ez nem történik meg, akkor szükség lesz hasonló programok szervezésére. A rendezvényhez szükséges anyagi forrásokat a Picigurman Kft. biztosítja jelenleg, de ahhoz, hogy egy országos szintű kezdeményezést megszervezzünk, amiben több vidéki étterem is részt vesz és a program is összetettebb, már támogatói szinten is nagyobb összefogásra lesz szükség.


SÖR – HÚS – ROCK’N’ROLL – ONLINE KONCERT A MAG KERTBŐL FEHÉR NYÚL SÖRÖKKEL!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.